Rujukan peperiksaan online PTD 2014. Adakah anda calon peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 bagi tahun 2014? Jika ya, tahniah diucapkan. Sudahkah persediaan menghadapi peperiksaan online PTD 2014 ini telah dibuat? Jika belum, inilah masa yang sesuai bagi setiap calon membuat persediaan awal sebelum menghadapi peperiksaan nanti.

<

Rujukan peperiksaan online PTD 2014

Semakan peperiksaan online PTD 2014

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah pun membuat pengumuman rasmi mengenai tarikh peperiksaan online PTD 2014 iaitu pada 1 November 2014. Tapi sebelum itu, bagi calon-calon peperiksaan online PTD 2014 yang belum membuat semakan nama mereka boleh berbuat demikian menerusi link dibawah ini.

Semak Disini – Peperiksaan Online PTD 2014

Pakej rujukan peperiksaan online PTD 2014

Pakej rujukan ini memang sangat disyorkan buat calon-calon peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41. Rujukan yang disediakan oleh Tim Infokerjaya ini memang sentiasa dicari-cari oleh calon peperiksaan SPA ini sama ada peperiksaan secara offline mahupun online. Rujukan ini juga telah terbukti membantu lebih 60 ribu calon sejak ianya diperkenalkan.

rujukan peperiksaan online ptd 2014Bagi jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik kali ini adalah yang paling ramai calonnya. Ini kerana pihak SPA telah memperkenalkan peperiksaan secara online pada tahun 2014. Oleh itu setiap calon harus bersiap sedia dengan lebih awal daripada calon-calon yang lain dengan mendapatkan rujukan peperiksaan online PTD 2014 dari pihak Tim Infokerjaya ini. Harus diingatkan, rujukan ini hanyalah sebagai panduan sahaja dan bukanlah soalan bocor atau soalan ramalan.

Format rujukan peperiksaan online PTD 2014

Secara umumnya pakej rujukan peperiksaan online PTD 2014 ini ada menerangkan tentang format peperiksaan online bagi tahun 2014. Bagi tahun ini format peperiksaan online adalah seperti berikut:

 • Seksyen A – Pengetahuan Am (40 minit)
 • Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah (45 minit)
 • Seksyen C – Ujian Psikometrik PTD (15 minit)

Nampak memang mudah bukan. Tetapi berdasarkan pengalaman calon-calon peperiksaan online yang lepas, capaian internet dan masa menjawab menjadi masalah utama buat calon. Oleh itu persediaan awal menghadapi exam PTD 2014 ini perlu dilakukan. Jika buntu memikirkan apa persediaan yang perlu dilakukan, bolehlah rujuk di dalam entri saya disini.

Rujuk Disini – Persediaan menghadapi exam PTD 2014

Demikianlah serba sedikit info yang terdapat didalam rujukan peperiksaan online PTD 2014 ini. Buat masa ini rujukan terkini belum dibuka untuk jualan. Oleh itu setiap calon digalakkan mendaftarkan nama dan emel anda dan jadilah yang terawal mendapatkan informasi mengenainya.

Terdapat 2 cara untuk mendapatkan info terkini mengenai rujukan peperiksaan online PTD 2014 ini iaitu:

Langgan Disini – Rujukan peperiksaan online PTD 2014

atau

Like Facebook – Panduan Peperiksaan Kerajaan

Sekali lagi diingatkan rujukan peperiksaan online PTD 2014 dari Tim Infokerjaya ini hanyalah sebagai panduan sahaja. Semoga entri ini dapat membantu anda menghadapi peperiksaan online PTD 2014 nanti. Semoga berjaya.

Update Terkini : Jualan panduan peperiksaan online PTD 2014

Ya! Jualan panduan peperiksaan online PTD 2014 telah pun dibuka bermula dari 25 Oktober 2014 hingga 30 Oktober 2014. Jika berminat mendapatkannya klik sahaja banner dibawah ini. Selamat berjaya.

Share it!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hafiz

Hafiz

Seorang blogger dari tanah JDT. Sebarang 'reviews' atau 'colaborations' boleh terus berhubung di menu Hubungi Saya.

6 thoughts on “Rujukan peperiksaan online PTD 2014

 1. Rasanya seksyen C paling mudah untuk calon skor. Cuma kena pandai trick sikit sahaja 🙂

  Ujian seksyen C berdasarkan personaliti calon, jadi tak perlukan pembacaan, tak perlukan teori, “hentam” sajalah labu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.