Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27. Disini dikongsikan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27 kepada calon yang ingin memohon jawatan ini. Seperti sedia maklum bagi memohon jawatan ini, setiap calon perlulah menduduki peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 dan lulus dengan cemerlang sebagai syarat untuk dipanggil temuduga.

<
Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Sehubungan dengan itu, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) akan menghantar emel atau SMS kepada calon yang terpilih. Paling penting, peperiksaan ini akan dijalankan secara online. Oleh itu setiap calon haruslah bersiap sedia. Sudah menjadi lumrah apabila hampir menjelangnya peperiksaan, permintaan ataupun carian calon terhadap panduan atau contoh soalan peperiksaan semakin tinggi.

Contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27

Secara amnya, contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 adalah sama dengan jawatan lain yang setaraf dengannya. Calon perlulah lulus dengan cemerlang di setiap seksyen dalam ujian tersebut. Ini bermakna, jika calon gagal dalam mana-mana ujian di setiap seksyen, maka gagallah keseluruhan peperiksaan tersebut. Maka peluang untuk ditemuduga pasti tertutup.

Format dan contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini terbahagi kepada seksyen iaitu :

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM

Soalan : 40
Masa : 30 minit
Markah : 30

Seksyen ini menguji pengetahuan dan tahap kesedaran calon terhadap perkara-perkara yang mengupayakan pembangunan belia dan sukan yang terbilang, dasar-dasar awam, hal-ehwal kenegaraan, kepimpinan, rekreasi, pengurusan teknologi maklumat serta komunikasi dan lain-lain perkembangan semasa dan dunia amnya. Antara contoh soalan yang diberikan adalah seperti berikut.  

Contoh soalan :

1. Apakah laman web rasmi Jabatan Penerangan Malaysia?

A www.kpkk.gov.my
B www.penerangan.gov.my
C www.1malaysia.gov.my
D www.mygoverment.gov.my

Jawapan : B

SEKSYEN B – DAYA PENYELESAIAN MASALAH

Soalan : 30
Masa : 35 minit
Markah : 30

Dalam seksyen B, calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan :  

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.  

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) Konsep-konsep Matematik
Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Antara contoh soalan adalah seperti berikut :

contoh soalan peperiksaan penolong pegawai penerangan s27

SEKSYEN C – PSIKOMETRIK

Soalan-soalan psikometrik adalah soalan logik yang berdasarkan jawapan BETUL atau SALAH dan YA atau TIDAK.

Demikianlah antara contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27 yang dapat dikongsikan buat calon diluar sana. Calon sekali lagi dinasihatkan supaya cuba mendapatkan markah yang terbaik semasa peperiksaan ini. Jika lulus, calon mungkin berpeluang untuk dipanggil temuduga. Hal ini bermakna peluang untuk dipertimbangkan ke jawatan Penolong Pegawai Penerangan S27 adalah lebih baik.

Bagaimana mendapatkan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Pada masa kini penjualan panduan dan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 belum lagi dibuka oleh pihak Tim Infokerjaya. Walaubagaimanapun pihak kami akan memaklumkan kepada anda apabila tarikh jualan dibuka kelak. Kami mencadangkan anda mendaftar email anda menerusi link bawah untuk melanggan. Pihak kami akan menghantar maklumat terkini mengenai panduan tersebut terus ke email anda jika ada. Dapatkan panduan yang terkini agar anda lebih yakin menjawab peperiksaan nanti. Selamat berjaya!

[Klik Disini Untuk Melanggan – Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27]

Kelebihan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 Infokerjaya

Tiada lagi yang dapat dikatakan tentang panduan rujukan lengkap ini. Ternyata ianya merupakan panduan yang terbaik pernah dihasilkan dan banyak membantu calon sebelum ini. Jika anda merupakan calon peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 dalam masa yang terdekat ini, saya cadangkan anda melanggan panduan dan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 sebelum terlambat.

Jualan panduan peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27 telah dibuka

Ya! jualan telah pun dibuka. Terus buat pembelian menerusi banner di bawah ini.

 

Sila like fanpage kami untuk update terkini;

[+] Like Fanpage – Panduan Peperiksaan Kerajaan

Penafian : Panduan dan rujukan pantas yang diterbitkan oleh pihak kami tidak ada kaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Ia hanya sebahagian daripada perkongsian maklumat untuk membantu calon membuat persediaan sebelum dan ketika menghadapi temuduga. Soalan yang disertakan dalam rujukan khas hanya sebahagian dari nota-nota yang disediakan pihak kami. Ia bukan SOALAN BOCOR atau SOALAN RAMALAN. Ia hanyalah sebagai panduan buat calon untuk membiasakan diri dengan soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan sahaja.

Share it!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hafiz

Hafiz

Seorang blogger dari tanah JDT. Sebarang 'reviews' atau 'colaborations' boleh terus berhubung di menu Hubungi Saya.

4 thoughts on “Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.