Belajar menjahit jubah secara online. Ya, kini anda boleh belajar cara menjahit jubah secara online dari tukang jahit yang berpengalaman luas iaitu Puan Salmawati Shamsudin. Disediakan dalam bentuk ‘ebook’ yang dinamakan Ebook Menjahit Pelbagai Jubah.

<
Belajar menjahit jubah secara online
Gambar sekadar hiasan

Pemakaian jubah kini sudah menjadi ‘trend’ dalam dunia fesyen di Malaysia. Dahulu jubah hanya dipakai oleh golongan tua sahaja. Tapi kini semua peringkat umur suka memakai jubah, sama ada lelaki mahu pun wanita. Orang dewasa mahu pun kanak-kanak. Cuma yang menjadi masalah ialah harga bagi sepasang jubah agak tinggi bergantung kepada kualiti kain dan jenamanya.

Kini anda tidak perlu risau lagi. Dengan adanya ebook menjahit pelbagai jubah ini, anda dapat belajar cara menjahit jubah secara dengan mudah. Ebook ini dilengkapi dengan illustrasi, gambar sebenar dan teks penerangan yang amat mudah difahami dan diikuti secara praktikal. Ebook ini juga akan menunjukkan cara menjahit jubah A cut, jubah moden, jubah princess cut (jubah kembang payung), jubah empire cut dan jubah peplum. Kesemua ini penting jika ingin belajar menjahit jubah secara online.

[+] LINK – EBOOK MENJAHIT PELBAGAI JUBAH

Isi kandungan Ebook Menjahit Pelbagai Jubah

Isi kandungan yang terdapat di dalam ebook menjahit pelbagai fesyen jubah ini adalah seperti berikut :

Modul 1: Pengenalan

Bagi memastikan proses menyiapkan sepasang jubah berjalan dengan lancar, anda akan didedahkan dengan asas sehelai jubah. Penerangannya disertakan untuk setiap paten jubah yang berkaitan.

Modul 2: Teknik Mengambil Ukuran

Belajar cara mengambil ukuran semua bahagian jubah untuk menentukan ukuran-ukuran penting yang diperlukan termasuk ukuran lengan, pinggang dan lain-lain lagi.

Modul 3: Teknik Melukis Pola

Secara asasnya, pola diperlukan untuk menghasilkan sehelai jubah. Pola digunakan untuk memudahkan proses memotong kain dan mengelakkan kesilapan. Pelajarinya disini.

Modul 4: Teknik Memotong dan Menjahit Kain

Bagaimana cara memotong kain menggunakan pola? Bagaimana memastikan kain dipotong dengan ukuran yang tepat? Bagaimanakah cara menjahit bahagian kain yang sudah dipotong?Anda akan diajar teknik-tekniknya.

Modul 5: Teknik Menjahit Zip Sorok

Bahagian ini akan menunjukkan cara menjahit zip sembunyi. Anda akan mempelajari cara betul menjahit zip sembunyi yang berbeza dengan cara menjahit zip biasa.

Modul 6: Teknik Menjahit Leher Baju

Menjahit leher jubah akan menjadi susah jika anda tidak mengetahui cara yang betul. Pelajari cara betul untuk membuat pola leher jubah disini.

Modul 7: Teknik Melukis Pola Gigi Buaya

Pelajari juga cara melukis pola gigi buaya. Pola ini digunakan untuk mendapatkan bentuk jubah yang lebih kembang dan beralun. Cara memotong kain berdasarkan pola gigi buaya juga ditunjukkan.

Modul 8: Teknik Menyambung Jubah

Cara menentukan ukuran di bahagian manakah bahagian bawah peplum dan empire cut diletakkan. Kesilapan ketika menentukan ukuran bahagian ini akan menyebabkan jubah yang dijahit tidak seperti yang dikehendaki. Susah untuk menentukan bahagian ini jika anda tidak mengetahui caranya.

Modul 9: Teknik Menjahit Lengan

Bagaimana ingin memastikan bahagian lengan yang dijahit menjadi kemas dan selesa dipakai? Anda akan belajar tekniknya. Anda akan diajar cara menyambung lengan dan badan yang betul.

Modul 10: Teknik Menyiapkan Kemasan Akhir

Anda akan diajar cara menjahit kemasan-kemasan akhir di bahagian lengan dan bawah jubah. Teknik bagi memastikan kemasan akhir yang dilakukan mendapat hasil yang kemas dan selesa dipakai ditunjukkan di sini.

#TAHNIAH! Anda berjaya menyiapkan sehelai jubah yang sedia untuk dipakai selepas menyiapkan bahagian ini.

Dapatkan ebook belajar menjahit jubah secara online sekarang!

Semoga perkongsian belajar menjahit jubah secara online dapat membantu anda untuk belajar cara menjahit jubah sendiri. Jika anda ingin memiliki ebook ini bolehlah dapatkannya menerusi link di bawah ini.

[+] LINK – EBOOK MENJAHIT PELBAGAI JUBAH

Sila like fanpage kami disini;

[+] Like Fanpage – Ebook Jahit Baju

P/s – Dengan sedikit pengubahsuaian ebook ini juga boleh digunakan sebagai panduan menjahit kurta.

Share it!
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hafiz

Hafiz

Seorang blogger dari tanah JDT. Sebarang 'reviews' atau 'colaborations' boleh terus berhubung di menu Hubungi Saya.

8 thoughts on “Belajar menjahit jubah secara online

 1. assalamualaikum….saya berminat nak belajar menjahit tapi belum berapa paham mcm mana cara gunting dan sebagainya kainlah mohon pertolongan tq.

  1. Waalaikumussalam.. apa kata anda beli salah satu ebook menjahit ini, didalamnya ada beberapa teknik diajar antaranya teknik menggunting kain. Insya Allah pasti boleh menjahit nanti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.