Kerja sebagai Translator atau Penterjemah. Disini ada peluang untuk anda bekerja sebagai Translator atau Penterjemah dari rumah untuk syarikat-syarikat tempatan dan antarabangsa. Masa bekerja adalah mengikut jadual anda sendiri, dari rumah anda sendiri atau dimana-mana sahaja dan mendapat bayaran dalam Ringgit dan US Dollar! Semua ini adalah boleh lakukan secara online!

<

Kerja sebagai Translator atau Penterjemah

Tugas utama sebagai seorang Translator

Tugas utama atau kerja seorang Translator atau Penterjemah  adalah menukar satu bahasa ke bahasa yang lain. Translator bekerja dengan bahan bertulis manakala bahasa pertuturan pula diterjemah oleh Jurubahasa. Dengan peningkatan ekonomi muitinasional, permintaan untuk translator atau penterjemah secara online ini meningkat dengan mendadak sekali.

Sebagai seorang Translator, anda bertanggungjawab untuk memastikan kandungan dokumen disampaikan dalam maksud yang betul dan dapat difahami oleh pembaca. Ia bukan sekadar menterjemah perkataan tetapi juga keseluruhan ayat dengan betul.

Jenis-jenis kerja sebagai Translator atau Penterjemah

Terdapat berjenis-jenis kerja translator, antara permintaan yang paling banyak adalah untuk menterjemah laman web, blog–blog, kandungan e-mel, kandungan laman sosial seperti Twitter, Facebook, Instagram, sari kata video, dokumen perniagaan, pendidikan, perundangan dan perubatan serta bermacam-macam jenis lagi.

Tapi bukan itu sahaja, pada masa sekarang ada banyak permintaan untuk menterjemah kandungan bagi aplikasi telefon pintar, pengiklanan, permainan video dan banyak lagi.

[+] Daftar sebagai Translator online atau Penterjemah online

Bayaran upah seorang Translator atau Penterjemah

Kerja sebagai Translator atau Penterjemah biasanya dibayar berdasarkan kadar jumlah perkataan, dari USD$0.03-USD$0.15 sen tiap perkataan. Dokumen biasa mungkin mempunyai sekurang-kurangnya 500 patah perkataan, dengan mudah boleh memberi anda bayaran antara USD$15.00-USD$75.00 tiap projek.

Kalau berdasarkan pada tukaran matawang Malaysia dan US sekarang, anda mampu mendapat antara RM57-RM285 bagi setiap job yang anda lakukan. Harga untuk menterjemah sebuah laman web adalah lebih kurang USD$500 atau RM1900 bergantung kepada berapa banyak perkataan.

Anda yang tentukan sendiri berapa banyak yang anda ingin dapat setiap bulan, lebih banyak projek yang anda buat lebih banyak duit anda dapat. Translator yang berjaya boleh mendapat pendapatan sehingga USD$100,000 setahun.

Cara memohon kerja sebagai Translator atau Penterjemah

Agensi penterjemahan jarang mengiklankan tawaran kerja kerana mereka mempunyai senarai translator mereka sendiri, oleh itu anda mungkin akan hadapi kesukaran untuk mencari kerja berterusan dalam bidang ini jika tidak mempunyai hubungan dengan mana-mana syarikat dan agensi translator.

Cara terbaik adalah menempatkan diri anda dalam senarai translator dengan syarikat dan agensi translator. Mereka akan agihkan kerja kepada translator-translator yang berada dalam senarai mereka.

Untuk memudahkan ahli, kami sediakan khidmat senarai direktori syarikat-syarikat translator yang boleh anda hubungi untuk memohon pekerjaan dan menempatkan diri dalam database mereka. Kami akan perkenalkan kepada anda syarikat dan agensi translator yang kukuh.

Jadi apabila anda menjadi ahli kami, anda akan mendapat terus senarai kesemua syarikat-syarikat dan agensi translator untuk anda hantar permohonan kerja. Sebagai langkah pertama anda ke arah bekerja dalam bidang freelance translator, anda akan mendapat faedah berikut bila mengunakan direktori kami ialah:

 • Bekerja dari rumah
 • Waktu kerja fleksibel
 • Jimat masa dan tenaga
 • Dapat bayaran dalam US Dollar!

Bagaimana mendaftar sebagai ahli

Bila anda mendapat akses ke laman ahli, apa yang anda perlu lakukan adalah ikuti langkah yang di beri. Panduan ini adalah straight to the point, dari mula hingga akhir hanya akan tunjukan kepada anda cara dan kaedah yang perlu anda lakukan.

 • Langkah 1: Buat Pendaftaran
Anda beli akses ahli ke ‘Jobdirumah.com’ dan kami akan aktifkan akses anda ke laman ahli dan direktori selepas bayaran disahkan.
 • Langkah 2: Mohon Kerja
Anda ikuti panduan ringkas yang kami sediakan, imbas direktori kami untuk senarai lengkap syarikat dan agensi translator dan hantar resume anda untuk memohon.
 • Langkah 3: Terima Bayaran
Bila anda dapat job, buat dan selesaikan projek tersebut. Kemudian anda akan terima bayaran untuk kerja yang sudah anda siapkan.

Testimoni kerja sebagai Translator atau Penterjemah

Kerja sebagai Translator online atau Penterjemah online

Cepat! Daftar sekarang untuk kerja sebagai Translator dan Penterjemah

Untuk mendapatkan tawaran kerja ini, adalah perlulah mendaftar dengan program JOBDIRUMAH.COM. Daftarlah sekarang sebagai ahli kami untuk mendapatkan akses segera kepada Jobdirumah.com’ dengan hanya RM50.00 sahaja untuk seumur hidup. Kami jamin yang kerja sebagai Translator atau Penterjemah ini akan menemui nilai yang terbaik dan manfaat dari tawaran kami. Juga terdapat kerja-kerja lain seperti data entry, copy writing dan pelbagai lagi tawaran kerja untuk anda. Jadi jangan berlengah lagi, buatlah pendaftaran anda disini;

[+] Daftar sebagai Translator online atau Penterjemah online

Penafian – Pendaftaran yang dibuat bukanlah sebagai jaminan kerja. Semua tawaran kerja adalah bergantung kepada keperluan majikan, skil dan kekosongan sahaja. Pihak kami hanya menyediakan platform dan panduan untuk anda. Harap maklum.

Hafiz

Hafiz

Seorang blogger dari bumi JDT. Jika ada sebarang kerjasama yang ingin lakukan, bolehlah terus berhubung di menu 'Hubungi Saya' atau emel dibawah ini.

31 thoughts on “Kerja sebagai Translator atau Penterjemah

 1. Ada jaminan ker kerja tu kita blh dpt’??? Bukan kat jobsdirumah tu perlu kita iklankan diri dulu…if company tu tertarik br kita dpt kerja tu…if tak xderlah

  1. Kerja yang ditawarkan adalah bergantung majikan. Kelayakan adalah atas pilihan majikan tersebut. Pihak jobdirumah hanya sebagai perantara sahaja. Harap maklum

 2. Tuan hafiz, biasanya kerja akan dapat terus atau berbulan lamanya? perlu lakukan ujian dulu untuk sesuatu kerja?

  1. Ya, betul tu. jobs biasanya akan matching dengan skill kita. Jobs datang dari company yang berdaftar dengan Jobsdirumah

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.