Panduan membuat bisnes homestay yang berjaya. Adakah anda merancang untuk menjadikan rumah anda yang kosong sebagai sebuah homestay? Adakah anda sudah mempunyai homestay, tetapi tempahan yang diterima kurang memberansangkan? Anda sudah ada homestay dan sudah ada yang menempah dan tinggal di homestay anda, tetapi banyak pula masalah yang dihadapi seperti barang selalu rosak dan hilang? Pening melayan karenah pelanggan? Jangan RISAU! Disini ada perkongsian mengenai panduan membuat bisnes homestay yang berjaya dari jutawan homestay iaitu En. Faridil Atras, pemilik kepada rangkaian homestay Fardain Place yang mempunyai 8 buah homestay seluruh Malaysia.

<

Panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

 

Panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

En. Faridil Atras telah membuat bisnes homestay ini selama 4 tahun. Beliau telah berjaya mengembangkan rangkaian homestay ini dari 1 buah sewaktu bermula, kepada 8 buah homestay di seluruh Malaysia. Pelanggan-pelanggan yang menetap di homestay beliau juga bukanlah sekadar rakyat Malaysia, tetapi ada yang datang dari negara Perancis, Korea, Mesir, Jepun, China, US dan banyak lagi dari serata dunia. Dibawah adalah gambar pelanggan homestay beliau.

Panduan membuat bisnes homestay yang berjayaSepanjang tempoh 4 tahun ini juga, homestay beliau telah menerima beberapa anugerah dan pengiktirafan. Antaranya, Anugerah Superhost Oleh pihak AirBnB pada tahun 2015 dan Anugerah Guest Review dari pihak Booking.com pada tahun 2017.

Panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

Cabaran membuat bisnes homestay yang berjaya

Membuat bisnes homestay ini memang ada banyak juga cabarannya. Cabaran yang paling besar adalah untuk mendapatkan pelanggan dan memastikan homestay kita sentiasa penuh dan mendapat tempahan. Paling kurang, dalam sebulan, perlu dapatkan 7 hari tempahan, barulah balik modal dan berbaloi orang kata. Tapi, Alhamdulilah, di Fardain Place, secara purata homestay beliau mendapat tempahan sekitar 25-30 hari setiap bulan. Ini sedikit bukti screen shoot tempahan yang diperolehi dari web AirBnB untuk homestay beliau! Boleh dikatakan, hampir setiap bulan, ianya hampir penuh dengan tempahan!


Tapi bergantung kepada keadaan, contohnya, macam hujung tahun, ketika musim cuti sekolah, selalunya memang akan penuh 30 hari orang booking. Manakala pada musim-musim biasa, kadar tempahan yang saya terima adalah sekitar 25 hari untuk setiap bulan. Sepanjang beliau membuat bisnes homestay ini, memang pelbagai pengalaman dan ragam manusia yang ditemui. Maklumlah, homestaynya ini bukan sahaja ditempah oleh rakyat Malaysia, tetapi ia juga turut menjadi pilihan pelawat-pelawat dari luar negara. Semuanya ada perangai dan karenah masing-masing. Namun begitu dengan menggunakan dokumen dan sistem pengurusan yang betul, semua masalah yang muncul, dapat diurus dan ditangani dengan lancar dan baik.

Cara dan panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

Sejak kisah kejayaan En. Faridil Atras dipaparkan di suratkhabar, memang banyak pertanyaan yang saya terima dari rakan-rakan dan pengusaha homestay yang lain! Antaranya;

Ebook Panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

Di dalam Ebook ini, beliau berkongsikan pengalamannya membuat bisnes homestay. Dari mula memilih lokasi homestay, memilih jenis homestay, mendapatkan homestay, menghias homestay, menetapkan harga, membuat iklan hinggalah kepada perkara-perkara yang perlu dilakukan selepas pelanggan check-out dari homestay. Ianya sangat lengkap dan pasti akan dapat membantu para pemillik homestay menguruskan bisnes homestay mereka dengan lebih teratur dan berjaya.

Apakah Isi Kandungan Ebook Ini?

Di dalam ebook ini, saya pecahkan kepada 6 Bahagian. Iaitu;

 1. Bahagian Pemilihan & Pemilikan Homestay
 2. Bahagian Mempersiapkan Homestay
 3. Bahagian Pemasaran Homestay
 4. Bahagian Pelanggan Check-in
 5. Bahagian Pelanggan Check-out
 6. Bahagian Mengembangkan Bisnes Homestay

Setiap bahagian pula terbahagi kepada beberapa bab. Secara keseluruhan, Ebook ini mengandungi 27 Bab. Kesemuanya dengan jumlah mukasurat sebanyak 115 mukasurat. Ianya sangat padat dan lengkap. Banyak betul info-info serta ilmu pengurusan homestay yang saya tuliskan di dalam ebook ini. yang pasti ianya akan dapat membantu anda mendapat gambaran yang lebih jelas tentang bagaimana memulakan dan membuat bisnes homestay dengan lebih berjaya dan lancar.

Bagaimana memdapatkan Ebook panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

Baiklah! Bagi anda yang bersedia untuk belajar dengan cepat tentang cara menjalankan dan membuat bisnes homestay harga Ebook yang ditawarkan kepada anda adalah RM 270. Pelaburan yang anda buat untuk mendapatkan ilmu mengurus homestay ini adalah tersangat-sangat murah jika hendak dibandingkan dengan ilmu serta manfaat yang akan anda perolehi setelah memiliki Ebook ini.

Anda hanya perlu mendapatkan seorang pelanggan bermalam selama 1-2 malam sahaja di homestay anda untuk menampung kos pelaburan anda mendapatkan ilmu di dalam Ebook ini. Dengan mengaplikasikan ilmu yang terdapat di dalam Ebook ini, bukan sekadar 1 atau 2 orang yang akan menempah homestay anda, tetapi, insya Allah, berpuluh-puluh dan beratus-ratus orang akan berebut-rebut ingin menempah dan menetap di homestay anda.

TETAPI, untuk anda yang bertindak segera dan mendapatkan ebook ini hari ini juga, harga istimewa akan diberikan, iaitu pada harga hanya RM150 sahaja! Betul ke? Ya, Jangan terkejut! Hanya RM150 sahaja!

Jika! Baik anda dapatkan ia sekarang sebelum beliau bertukar fikiran dan menaikkan harga Ebook ini lagi! Klik banner dibawah ini dan buat pembelian anda sekarang!

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah EBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli EBOOK ini, ia akan dihantar ke emel anda dan anda perlu downloadnya ke dalam komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.
Share it!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hafiz

Hafiz

Seorang blogger dari tanah JDT. Sebarang 'reviews' atau 'colaborations' boleh terus berhubung di menu Hubungi Saya.

4 thoughts on “Panduan membuat bisnes homestay yang berjaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.