Harga minyak petrol dan diesel bulan April 2020

Harga minyak petrol dan diesel bulan April 2020. Disini ada perkongsian mengenai harga minyak petrol RON95, RON97 dan diesel terkini bagi setiap minggu pada bulan April 2020.

<

Untuk info, harga runcit minyak (bahan api) petrol dan diesel akan ditetapkan semula mengikut kaedah sistem pengapungan terkawal mingguan dan penetapan harga akan dilakukan secara minggu iaitu pada setiap hari Jumaat berdasarkan trend harga minyak pasaran dunia.

Sekiranya harga minyak pasaran dunia meningkat, maka harga minyak petrol RON95 dan diesel akan dikawal dan dikekalkan pada harga RM2.20 dan RM2.18 masing-masing. Harga ini akan kekal sehingga pemberian subsidi RON95 bersasar dapat dilaksanakan.

KERAJAAN PH sebelum ini telah membuat penetapan harga minyak secara bulanan yang mengikut Mekanisme Harga Automatik (APM) bermula 7 Jun 2018 yang lalu. Jika harga minyak dunia naik, harga RON95 dan Diesel akan dikawal dan dihadkan kepada RM2.20 seliter dan RM2.18 masing-masing. Pengekalan harga ini adalah sehingga pemberian subsidi petrol RON95 secara bersasar dijalankan pada 2019.

[+] Panduan mudah menjaga penyelenggaran kereta

Bermulanya dari bulan Mac 2020, Kerajaan Malaysia yang kini diterajui oleh Pakatan Nasional (PN) menerusi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan melaksanakan penetapan harga runcit RON95, RON97 dan Diesel berdasarkan ‘trend’ harga minyak dunia.

Pengumuman sama ada harga minyak kekal, naik atau turun untuk setiap bulan kepada Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia secara mingguan iaitu pada setiap hari Jumaat. Harga minyak terkini akan berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi awal hari berikutnya iaitu pada hari Sabtu pada setiap minggu.

Perlaksanaan penetapan baru ini membolehkan harga runcit minyak petrol dan diesel menjadi lebih stabil berbanding harga bulanan yang diamalkan sebelum ini. Sekurang-kurangnya ini adalah inisiatif kerajaan untuk membantu mengurangkan beban rakyat.

INFO TERKINI – Mulai bulan Januari 2020, semua penerima BSH layak mendapat bantuan Program Subsidi Petrol (PSP)* bernilai RM30 untuk kereta dan RM12 untuk motosikal setiap bulan. Semakan kelayakan program ini boleh dibuat menerusi link berikut;

[+] Semakan PSP

*Perlaksanaan PSP ditangguhkan sehingga diberitahu kelak

Jadual harga minyak petrol dan diesel April 2020

Berikut adalah jadual harga minyak petrol dan diesel bagi bulan April 2020 yang diumumkan oleh pihak KPDNKK. Harga ini akan dikemaskini pada setiap hari Jumaat setelah diumumkan oleh pihak KPDNKK. Sebarang makluman lanjut atau info terkini bolehlah layari laman rasmi KPDNKK menerusi link dibawah ini;

[+] Laman Rasmi – http://www.kpdnkk.gov.my/

Minggu Pertama

RON95RON97Diesel
RM1.30 / literRM1.60 / literRM1.58 / liter

Minggu Kedua

RON95RON97Diesel
RM1.25 / literRM1.55 / literRM1.46 / liter

Minggu Ketiga

RON95RON97Diesel
RM1.25 / literRM1.55 / literRM1.43 / liter

Minggu Keempat

RON95RON97Diesel
RM1.25 / literRM1.55 / literRM1.40 / liter

Minggu Kelima

RON95RON97Diesel
RM / literRM / literRM / liter

#Untuk kemudahan di masa akan datang, sila bookmark entri ini bagi rujukan anda.

*Jika anda inginkan penjimatan minyak dan penambahan pickup kereta anda seperti kereta baru, sila dapatkan segera Nitro OBD2 : Alat penjimat minyak yang hebat.

Harga minyak petrol dan diesel bulan Februaro 2020

[+] Whatsapp Ejen sah Skudai / Gelang Patah – http://www.wasap.my/60127368398

Share it!
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hafiz

Hafiz

Seorang blogger dari tanah JDT. Sebarang 'reviews' atau 'colaborations' boleh terus berhubung di menu Hubungi Saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.